Yazılım

Flutter Nedir?

Açık kaynak kodlu, Android, iOS gibi işletim sistemleri ve web için uygulama geliştirmemizi sağlayan bir SDK (Software Development Kit) yani Yazılım Geliştirme Kitidir. Android Studio ve Visual Studio’da kurulumu olduğu gibi online olarak da DartPad‘de yazılabilir ve Dart dilini kullanır.
Dart, C tabanlı bir dildir. İlk defa Google tarafından geliştirilen daha sonra ECMA tarafından standart haline getirilen açık kaynaklı bir programlama dilidir.

Flutter içerisinde iki farklı unsur bulundurur;
SDK (Software Development Kit): Geliştiricilerin kullanabilecekleri ve uygulamalarına ekleyebilecekleri kod, belge, kılavuz gibi bir sürü içerik bulunduran araçlara sahiptir. Belirli platformlarda uygulama geliştirmek isteyenler tarafından kullanılan bir kaç yazılım ve programdır.

Hangi işletim sistemi için veya hangi dili kullanmak istiyorsanız o işletim sisteminin veya dilin kitini edinmeliyiz. Android için Android SDK, iOS için iOS SDK, Java için de Java SDK (JDK) ‘ya ihtiyacımız olacaktır. Bluetooth veya kablosuz üzerinden ise Nordix SDK vb. bir kitimiz olmalıdır.

Framework: Mühendisler ve yazılımcılar tarafından geliştirilen bir kullanıcı arayüzü yazılımıdır. Geliştiricilerin küçük detaylarla uğraşmamaları için onlara temel düzenlemelerin bulunduğu bir alan sunar. Onlar da bu framework çerçevelerinden istediklerini tercih edebilir ve o alan üzerinden çalışmasına başlaması durumunda omuzlarındaki en büyük yükü uğraş gerektirmeden halletmiş olurlar.

Flutter’ı kurmak ve çalıştırmak için bulunması gereken minimum özellikler şunlardır:
İşletim Sistemleri: Windows 7 SP1 veya üstü (64-bit), x86-64 tabanlı
Windows PowerShell 5.0 veya daha yenisi (Windows 10’a önceden yüklenmiştir)
Disk Alanı : 1.32 GB (IDE / araçlar için disk alanı içermez).

Flutter için Kullanılan Araçlar:

Flutter SDK
IDE (Integrated Development Environment – Entegre Geliştirme Ortamı): Örneğin Android Studio ve Visual Studio Code gibi yazılımlar IDE’ye örnektir.

Flutter, Google tarafından 2017’de hizmete sunulmuştur genel olarak e-ticaret, eğitim, oyun ve bireysel veya kurumsal ihtiyaçlar gibi alanlarda tercih edilir.

Flutter kullanılarak yapılmış bazı uygulamalar şunlardır:

Google ürünleri – Stadia, Google Ads, Google Assistant
18 Kasım 2019’da Stadia UI Engineering Lead’i Stadia’nın arayüzünün Flutter’la yapıldığını doğruladı. Google Stadia, oyuncular için basit bir stream oyun servisidir. Oyunları istediğimiz cihazdan bulut üzerinden oynamamıza imkan sağlar. Hem iOS hem de Android sürümü mevcuttur.

Reflectly Uygulaması
Reflectly, Günlük tarzı bir uygulamadır. Sorunlarınızı çözmeye, kabullenmeye, mutlu olmaya yönlendiren, negatif duygularla başa çıkmamızı sağlayan bir aplikasyondur. Başlangıçta React Native’de oluşturulmuştur. iOS için programlandığında, Android uygulamasının da tanıtılacağı sırada uygulamanın popülaritesi yüzünden 2018’de tekrar yazılmaya karar verildi. 2 ay içerisinde uygulamayı tamamlanıp Mayıs 2019’da yeni sürümü Android ve iOS için kullanıma sundu.

Hookle – Sosyal Medya Yönetimi
Hookle, bütün sosyal medya hesaplarınızı tek bir uygulama üzerinden yönetmemizi, gönderiler oluşturmamızı, yayınlamamızı ve çevrimiçi performansımızı kontrol edilmesini sağlar. 3 sosyal medya hesabına kadar ücretsizdir. Facebook, Twitter, LinkedIn ve Google My Business ile entegre olabiliyor.

Kullanım kolaylığı ve verdiği imkanlar sayesinde uygulama geliştiricilerin sık kullandığı bir yazılım geliştirme kiti olma yolunda popülaritesini, her geçen gün daha da fazla geliştiriciye ulaşarak arttırmaktadır. Bu yüzden Flutter’ı sizler için anlatmak istedim. Hoşunuza gitmiş ve öğrenmek için heyecanlanıyorsanız şanslısınız. Çünkü YouTube, GitHub, Udemy gibi platformlarda çok fazla kaynak bulunuyor. Bu sayede kolaylıkla Flutter öğrenebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu