HaberOyunTeknoloji

Google Stadia Nedir?

Araştırmalarımıza göre Google Stadia’nın birden çok tanımı bulunmaktadır.Bu tanımlar şu şekildedir;Oyun yayın akışı platformu,çevrim içi oyun hizmeti sunan servis olarak tanımlanmıştır.Genel tanımı ise ilk yazdığımız Oyun yayın akışı platformudur ve bu platformda oyun satın alıp oynayabileceğiniz bir platformdur.Kısacası bulut tabanlı teknolojilerin sunduğu yeni nesil bir oyun programıda diyebiliriz.(Steam hesabı gibi)

Google Stadia’nın Özellikleri Nedir?

  • Uzun sürede yüklenen oyunlar artık daha hızlı bir şekilde indirilecek.
  • Konsollara ve oyun bilgisayarlarına ihtiyaç yoktur.(Bu yüzden de maliyeti düşük ve pratiktir.)
  • Son birkaç yılda oldukça popüler olan dizi ve film izleme platformu olan Netflix gibi aylık ücret talep etmiyor.Bunun yerine bir oyun satın almanızı istemektedir.
  • Temel servis ücretsizdir.
  • Bir aylık profesyonel abonelik ise daha yüksek çözünürlükler için yüksek hızda akış yapmanızı sağlar.Bundan dolayı kütüphanenize ücretsiz oyunlar eklemenize olanak sağlar.
  • Youtube ile uyumludur.
  • Durum paylaşma özelliğinden kaynaklı kullanıcılarına aynı derecede bir oyun daha başlatmalarına izin verir.
  • Google Stadia Multiplayer seçeneği  vardır.
  • Akıllı telefon,tablet ve televizyon gibi farklı ortamlarda erişimlere açıktır.Bundan dolayı oynanan oyun istenilen yerde kaydedilecektir.

Google stadia ilk olarak ne zaman çıktı?

Google Stadia aslından ilk olarak Ekim 2018 yılında geliştirilme aşamasında olan Project Stream adıyla hizmete başlamıştır.Fakat daha sonradan Kasım 2019 Yılıda yani sadece birkaç ay önce Google Stadia adını almıştır.

İlk Oyunu Nedir?

Google Stadia’nın ilk oyunu aslında ilk adıyla hizmete sunulan Project Stream’in oyunuydu.Bu oyun dünyaca çok bilinen bir oyundur Assassin’s Creed Odyssey idi.

Peki Google Stadia Toplamda Ne kadar Mâl Olacak?

Google Stadia çıktığı tarihten beri toplamda 14 farklı ülkede kullanıma açılmıştır ve zaman içerisinde 20 ülkeyi hedeflemektedir.Kurucular sürümü ve Premiere sürümü 130$/119€ ‘dur.Fakat bizim ülkemizde Dolar ve Euro kurları tavan yaptığı için bizim paramızla oldukça pahalı bir meblağa yani 907/898 ₺ ’ye tekamül eder. Kayıt olduktan sonra 3 aylık aboneliğiniz eğer bittiyse ve yenilemek isterseniz eğer 9,99$/8,99€ yani 69/67 ₺ gereklidir. Neyse ki abone olduktan sonra o kadar yüksek bir meblağ ödememize gerek yokmuş.

Google Stadia Uygulaması Hangi Cihazları Destekliyor?

Aslında bakarsanız bunun cevabı üç’tür.Üç ana cihazı destekler.Bu cihazlar ise; IOS,Android ve biraz daha karmaşık yapıya sahip olan (kurulumunda 3 3a ve 4 pixel isteyen) Stadia Denetleyicidir.IOS ve Android kullanımı daha basit iken Stadia Denetleyicisi kullanan var mıdır?Bilinmez zaten her zaman basit olan şeyler insanların daha çok hoşuna gider.

Peki İlk Ortaya Çıktığında Kaç Oyunla Çıkması Bekleniyordu?

Toplamda 12 oyunla piyasaya çıkması bekleniyordu fakat sonradan Pro Aboneleri için çıkan oyunlar ücretsiz olacağı için lansmana bir gün kala estradan bir oyun daha çıkardılar.Yani toplamda 13 oyunla birlikte piyasaya sürülmüştür.

Amacı Nedir?

Amacı aslında çok basittir.Oyun konsollarına ihtiyaç duyulmadan istenilen her ortamda oyuna giriş yapabilmeyi ve bilgisayar ne kadar yavaş olursa olsun oyunu istenilen hızda indirebilmesi ve oynatmasıdır.

Google Stadia’yı tekrardan kısaca gözden geçirirsek eğer;Şöyle bir yorumlama yapabiliriz:Nerede olursak olalım sürekli çalışan ve büyüyen bir dijital oyun kütüphanesine erişimimizi sağlar.Bu da aslında Google Stadia’nın ‘’ NEREDE VE NASIL İSTERSEN OYNA’’ olan sloganını doğrular niteliktedir.

Google Stadia yeni çıkmasına ve yeni oluşmasına rağmen bir çok rakibi bulunmaktadır bu rakipler Sonny’nin Playstation Now hizmeti ,Nvidia,Geforce Now ve Microsoft’un Xbox ve Xcloud’dur.Bu kadar çok rakibe kısa sürede ulaşmasının sebebi bizce kesinlikle Google Stadia’nın oldukça başarılı bir platform olmasından kaynaklıdır.

Google Stadia’nın hiç mi kötü özelliği yok derseniz şayet buna sadece pahalı olması diyebilirim onun dışında üzülerek belirtmeliyim ki Google Stadia’nın pek bir kötü özelliğini maalesef araştırmalarımızda göremedik

Kaan Yüksel

Technowl.com kurucu üyesi, 23 yaşında hukuk sektörü çalışanı. Aynı zamanda orta dünya ve bilim kurgu fanı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu