Vatandaşlar, Normalleşme Sürecinde Şehir Şehir Kısıtlama Kurallarını Takip Edecek

Mart ayı itibarıyla yeni bir normalleşme sürecine girmeye hazırlanıyoruz. Yeni normalleşme süreciyle “normalleşme” adımları il bazında gerçekleşecek. Bu bakımdan vatandaşlar artık bir ilden başka bir ile geçerken gidecekleri ilin kısıtlama kurallarına hava durumuna bakar gibi takip etmek zorunda kalacaklar.

Türkiye, 1 Mart itibarıyla kademeli olarak normalleşme dönemine geçiyor. Mart ayında başlayacak olan normalleşme sürecinin geçtiğimiz yıl haziran ayında gerçekleştirilen normalleşme sürecinden önemli bir farkı bulunuyor. Yeni süreçte nelere izin verilip nelere izin verilmediği, illerin koronavirus durumuna göre belli olacak.

Yeni süreçte iller; düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak 4’e ayrılacak. Hangi durumlarda hangi yasakların kalkacağını o ildeki vaka sayısı, aşılama çalışmaları ve hastanelerin durumuna bağlı olarak belirlenecek ve uygulamaya dair listeler, Sağlık Bakanlığı tarafından il hıfzıssıhha kurullarına gönderilecek.

Hangi ilin ne kadar “normalleşeceği”, 100 bin üzerinden yapılan vaka sayısı hesabına, hastanelerin kapasitesine, aşılama oranına, yoğun bakım kapasitesine bakılarak karar verilecek. İl içi ise her ilçeye ayrı bir karar alınmayacak.

Yasaklar ilden ile değişiklik göstereceği için vatandaşlar, bir ilden başka bir ile giderken hava durumu takip eder gibi gidecekleri ilin yasaklarını takip etmek zorunda olacaklar. Yeni sistemde değişiklikler 14 günlük incelemeler sonucu gerçekleştirilecek olsa da gerekli görülmesi durumunda haftalık olarak da değiştirilebilecek.

İl bazında vaka sayıları haftalık olarak açıklanacak

Yeni normalleşme sürecinin haziran ayına kadar devam etmesi öngörülüyor. Pandeminin durumuna bağlı olarak yaz aylarında yeni bir sistem ortaya konulabilir. İl genelini kapsayacak kurallar şu şekilde olacak;

Her ilde sokağa çıkma yasağı saatlerine, yaşlı ve gençler için ayrı uygulamalara, kafe ve restoranların açık olup olmadığına bakılması gerekecek.

Bir kişi seyahat etmek istiyorsa, kendi ilindeki kurallara göre takvim belirleyecek ve gideceği yerdeki kurallara tabi olacak.

Bir ilde sadece merkez ilçe değil tüm ilçeler aynı programa tabi olacak. Ancak vaka sayısı artışında ciddi bir yükseliş gözlemlenirse bölgesel karantina uygulanacak.

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamasına göre 100 binde 10’un altındaki iller “Düşük Riskli” mavi, 100binde 11-35 arası “Orta Riskli” sarı, 100 binde 36-100 “Yüksek Riskli” turuncu ve 100 binde 100’ün üstündeki iller “Çok Yüksek Riskli” ise kırmızı olarak gösterilecek.

İl bazında vaka sayıları haftalık olarak yayınlanacak. Böylece o ilde yaşayanlar, açıklanan vaka sayılarına bakarak kısıtlamaların azalıp azalmayacağını veya ya da daha da artıp artmayacağını önceden görecek. Alınan önlemlerdeki değişikliklere 2 haftalık izleme sonrası karar verilecek.

Exit mobile version