Ping Nedir?

1983 Yılında Mike Muss tarafından bir program sunuldu. Bu program ortalama 32 baytlık verileri bir cihaza gönderir ve bu verinin geri gelmesini sağlar. Bu verilere paket adı verilir Bunu bir örnek ile anlatalım. Bir bilgisayar ve bir sunucumuz var. Biz bilgisayardan bir veri gönderdik ve bu sunucuya ulaştı sonra aynı veriyi sunucu bize tekrar iletti. Bu arada ki süreyle ping süresi hesaplanmaktadır.

Peki Ping tam olarak ne işe yarar?

Genel olarak “Abi ping var ondan oynayamıyorum”, “Ya ping girdi yoksa 5 te 5”, “Ping vardı görmedim” gibi cümleler ile karşılaşıyoruz ve eğer oyun terimlerine uzaksanız “Ping ne ki?” gibi bir soru soruyor olabilirsiniz. Aslında örneklerimiz mantık olarak doğru olabilir.

Ping sizin oyun içerisinde yaptığınız hareketi sunucuya gönderir sunucu ise bu hareketi algılayıp yaptığınız hareketin sonucunuzu size iletir. Yani ping süresi ne kadar az olursa o kadar hızlı hareket edebilir ve düşmanlarınızı yok edebilirsiniz. Ya bu süre çok fazlaysa, tuşlara basarsınız karakter hareket etmez, mouse tuşlarını parçalarsınız yok bana mısın demez. Bir anda tüm bastığınız tuşları algılayıp aniden hareket etmeye başlar ve kendinizi düşmanın pençelerinde bulursunuz. Ölümünüzü de bu ping süresinin uzunluğuna göre geç görürsünüz. Özetle sunucu ile cihazınızın arasında ki iletişim süresine ping diyebiliriz.

Ping’i başka nerelerde kullanıyoruz?

Tabi ki ping sadece oyunlar için geçerli değil. İnternet ağına bağlı tüm cihazlarda ping süresi hesaplanabilir. Oyunlardan farklı bir kullanım ise kontroller içindir. Bir ağ bağlantısı yaptığınızda yanıt alıyor mu diye kontrol için kullanabilirsiniz veya bir internet sitenizi sunucuya yüklediniz ve siteniz erişime açık olmadığını fark ettiniz. Bu durumu kontrol ederken yazılımsal bir problem mi? yoksa Sunucu yanıt vermiyor mu? Sorularının cevabını kolaylaştırmak için Windows’un kendi komut ekranını kullanabilirsiniz. ping komutu ile sitenizi aratabilir ve ping sürenizi görebilirsiniz. Eğer ping süresi gözüküyorsa bu sunucuya yanıt var demektir. Bir hata bulunuyorsa cihazınız veya siteniz ağa bağlı değil diyebiliriz.

Ping Süresini Nasıl Düşürürüz?

Öncelikle ping süresi bağlanmak istediğiniz sunucuya uzaklığınız en önemli faktördür. Örnek vermek gerekirse Türkiye sunucularında alacağınız ping süresi ile Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde alacağınız hız farkı gözle görülür olacaktır. Bu yüzden bazı oyunlar Türk kullanıcılarını düşünerek ülkemizde sunucular açmaktadır.

Tamam zaten ben Türkiye sunucusu olan bir oyun oynuyorum ama oyunda 300 500 ping dans ediyor diyor olabilirsiniz. İşte bunun için yapılabilecek bir kaç şey bulunuyor. Öncelikle internet ağınızda bulunan cihazları en aza indirgemeniz gerekmektedir. Çünkü her internete bağlı cihaz girilen her sitede istekler yollar ve bu istekler size gecikmeler yaşatabilir

Diğer kontrol edebileceğimiz alan ise internet bağlantınız. Eğer wi-fi ile bağlanıyorsanız ve wi-fi dağıtıcınız düzgün bir sinyal göndermiyorsa gecikmeler yaşamanız olasıdır. İnternetiniz mi yoksa modem yada dağıtıcınızın sorunlu olduğunu normal bir ethernet kablosu kullanarak ağa bağlanmanız yeterlidir. Kabloyla bağlandığınız zaman ping süresinde bir azalma görünüyorsa modem veya dağıtcıınızı değiştirmenizi öneririz. Peki ya sorun çözülmediyse, yapılacak işlem İnternet servis sağlayıcınızı aramak olacaktır.

Şansınıza eğer alt yapısal bir sorun yoksa ve gerçekten bir problem tespit edilmişse çözüm sağlanıp sizlere bilgi verilmektedir. Tabii ki müşteri temsilcileri elinden geleni yapıyor fakat her yerin alt yapısı sağlam değil çözüm sağlanması için alt yapının gelişmesi gerekiyor. Örnek vermek gerekirse benim yaşadığım yerde 16 Mbps lik paketimde maksimum 8 mbps download 1 mbit upload alabiliyorum. Bunu 100 mbps yapın diyemem çünkü evim santrale uzak vdsl desteği alamıyorum. Bunun içinde yapabilecek bir şey yok sadece alt yapının düzelmesi için dilekçe yazıp dua edebiliriz. Durum bundan ibaret bu ping davasına nice yiğitler sorunlar yaşadı. Bu yazıyı yazma sebebimiz olan Cloud9’da bulunan Türk E-sporcu Woxic’in geçtiğimiz aylarda yaşadığı ping problemlerinden dolayı takımdan ayrılması oldu.

Woxic Cloud9’dan ping yüzünden yollarını ayırmak zorunda kaldı. Bildirdikleri gibi Ping problemi için çok uğraşılmış ama çözüm sağlanamamış. Dediğimiz gibi Alt yapınız kötüyse yapabileceğiniz bir işlem yok. Hala çoğu yerde Vdsl bile bulunmuyor. Adsl bağlantı türü çok eski bir teknoloji olduğundan dolayı uzun yanıt süreleri çok normal. Ping süresini azaltmak için Fiber alt yapı tercih edilmesi gerekir ve alt yapımız tamamen fiber olabilmesi için önümüzde çok uzun yıllar var gibi gözüküyor.

Exit mobile version