HaberTeknoloji

28 Bin Yıl Bitmeyen Nano Elmas Batarya Üretildi

ABD merkezli özel bir girişim olan Nano Diamond Battery (NDB) firması, nükleer atıklardan elde edilen radyoaktif izotopları birleştirerek 28 bin yıla kadar kullanılabilme imkanı sunan Nano Elmas Batarya geliştirdiğini açıkladı. 2023’te kullanımda olması bekleniyor.

Söz konusu pili önümüzdeki 2 yıl içinde piyasaya sürmeyi amaçlayan yetkililer, pilin nükleer atıklarla çalıştığını ancak insanlar için güvenli olduğunu ifade ediyorlar.

Firmaya göre Nano Elmas Batarya önümüzdeki 2 yıl içinde kullanılabilir olacak

Elmasların son derece iyi ısı iletkenliği sayesinde mikro boyuttaki tek bir kristalli elmasın ısıyı radyoaktif izotoplardan çok hızlı bir şekilde uzaklaştırdığını tespit eden bilim insanları, tepkime anında elektrik enerjisinin üretildiğini anladılar. Bunun üzerine çalışmalar yürütülerek Nano Elmas Batarya ortaya çıkmış oldu.

Nano Elmas Batarya mevcut koşullar altında tek bir pil modülü ile istenen enerjiyi sunamıyor. Her ne kadar binlerce yıl dayanabiliyor olsa da ortaya çıkan enerji tek başına yeterli olmuyor. Bu tür bir bataryanın kullanılabilir olması için yüzlerce modülün birleştirilmesi gerekebilir. Ayrıca elmas yapısıyla çok maliyetli olan batarya, elmas ve nükleer atıkların temini ile birlikte maliyet ciddi oranda artıyor.

Yusuf Genç

Technowl proje sorumlularından Yusuf, web tasarım hayatı bir yana dursun 2020 yılından beri Technowl da editörlük ⌨️ yapıyor. Teknolojiyi ve takipçileriyle bu haberleri paylaşmayı seviyor. #technowl #kahve #kod #makale ✌️

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriklerimize erişebilmek için lütfen Adblock eklentinizi devre dışı bırakın.